Tuesday, October 13, 2009

Jangan Berfikir Untuk Sedekah

Dari Abu Hurairah r.a., dari Nabi saw sabdanya ” Ada seorang lelaki berkata, “Aku hendak bersedekah malam ini.” Lalu dia keluar membawa sedekahnya dan disedekahkannya kepada perempuan lacur. Esok pagi orang banyak mempercakapkan bahawa tadi malam ada pelacur yang diberi orang sedekah. Orang itu berujar, “Wahai, Allah! Segala puji bagi-Mu yang telah mentakdirkan sedekahku jatuh kepada pelacur. Aku akan bersedekah lagi.”

Dia pergi pula membawa sedekahnya, lalu diberikannya kepada orang kaya. Pagi-pagi orang banyak mempercakapkannya pula, bahawa tadi malam ada orang memberi sedekah kepada orang kaya. Lalu orang yang bersedekah itu berkata, “Wahai, Allah! Untuk-Mulah segala puji, kerana Engkau telah menjadikan sedekahku jatuh kepada orang kaya. Aku akan bersedekah lagi.”

Dia pergi pula membawa sedekahnya, dan diberikannya kepada si pencuri. Pagi-pagi orang banyak mempercakapkannya pula, bahawa tadi malam ada orang bersedekah kepada pencuri. Orang yang bersedekah itu pun berujar pula, “Segala puji bagi Allah yang telah mentakdirkan sedekahku jatuh kepada pelacur, kepada orang kaya, dan kepada pencuri.’


Kemudian orang itu didatangi malaikat seraya katanya :”Sedekah anda sudah diterima baik oleh masing-masing orang yang anda beri sedekah. Adapun perempuan lacur, semoga dia berhenti dari perbuatan melacur; kepada si kaya, semoga dia menyedari dirinya dan bersedekah pula; dan untuk si pencuri, semoga dia berhenti mencuri.”[HR Muslim]

Berdasarkan hadis ini jelas sekali kepada kita bahawa sedekah kita tetap diterima oleh Allah seandainya ada keikhlasan di atas apa yang disedekahkan oleh kita. Sesiapa pun yang menerima sedekah kita tidak menjadi masalah, walaupun mungkin pada pandangan nilaian mata manusia sedekah yang kita lakukan berlaku di luar adat manusia. Tetapi bila kita membaca mafhum hadis ini jelas sekali apabila kita timbul niat untuk bersedekah, maka jangan kita berfikir panjang kepada siapa dan berapakah jumlahnya yang akan kita keluarkan untuk bersedekah.

Lelaki yang disebut di dalam hadis ini tidak menghiraukan apa jua perkataan yang keluar walaupun sedekah yang dikeluarkan tidak menepati nilaian mata manusia, namun apa yang lebih penting ialah nilaian amal kebajikan di sisi Allah swt.


Jadilah golongan yang memberi kerana kedudukannya jauh lebih mulia berbanding mereka yang menerima. Allah swt amat memuliakan golongan yang memberi ini, tetapi seandainya mereka memberi tetapi dalam keadaan si penerima tidak redha dan merasa benci dengan pemberian dan sedekahnya kerana wujud kejian dan kata-kata yang tidak baik, maka adakah ianya mendapat rahmat di sisi Allah? Mudah-mudahan amal baik kita ini diterima oleh Allahswt.

Sumber : mr-tazkirah.blogspot.com

5 comments:

 1. Salam ahliah,

  Semoga segar n bergenbira n bersedia dan berusaha selalu utk dptkan apa yg dihajati, anak soleh/solehah/hafiz/hafizah.Amiin

  Ada diriwayatkan seorang lelaki tak ingat namanya, dia besedekah pada waktu malam orang tak tahu siapa yg bersedekah, kmd apabila org ini meninggal barulah diketahui bahawasanya dialah yg bersedekah krn dgn meninggalnya dia terhenti sedekah.

  Betapa ikhlasnya dia, sdgkn di kalangan kita sekarang susah nak cari macam tu.

  Mudah2an dgn tazkirah ini kita dpt melembutkan hati kita dan tidak memilih kpd siapa yg hendak disedekahkan..insyaAllah.

  ReplyDelete
 2. Sentuhan yang sangat menarik dan bermanfaat untuk diri saya.Alfu Syukrin ya ukhti...

  ReplyDelete
 3. Salam,kak saya belum ada ahlia lagi,,,muda lagi la...hu3...mungkin 6-7 tahun lagi...target saya sebelumkahwin kuar IPB dulu ye....doa ye...tahun depan..lepas grad...insyaALLah..

  ReplyDelete
 4. werdah... abu bakar r.a lelaki yg sedekah tu....

  ReplyDelete
 5. Werdah,
  Insya-Allah kak ... walaupun kita sedekah sebiji tamar tp dgn niat yg ikhlas, Insya-Allah ganjaran yg besar menanti kita.

  iffah-hidayah-rejab,
  Al-hamd ... mekasih. Semoga sama2 dpt manfaat :)

  Anak Pendang Sekeluarga,
  Semoga Allah mudahkan segala urusan tuan, dan dipertemukan jodoh dgn wanita solehah ... Insya-Allah.

  ReplyDelete

Blog Widget by LinkWithin