Wednesday, October 14, 2009

Taubat Seorang Wanita Buta

Saleh Al-Muri bercerita, bahawa dia pernah melihat seorang perempuan tua memakai baju kasar di Mihrab Daud Alaihissalam. Perempuan yang telah buta matanya itu sedang mengerjakan solat sambil menangis terisak-isak. Setelah selesai solat dia mengangkat wajahnya ke langit dan berdoa,

"Wahai Tuhan Engkaulah tempatku memohon dan Pelindungku dalam hidup. Engkaulah penjamin dan pembimbingku dalam mati. Wahai Yang Maha Mengetahui perkara yang tersembunyi dan rahsia, serta setiap getaran batin tidak ada Rabb bagiku selain Engkau yang kuharap dapat terhindar bencana yang dahsyat."

Saleh Al-Muri memberi salam kepada perempuan tersebut dan bertanya: "Wahai Ukhti! Apa yang menyebabkan hilangnya penglihatanmu?" . "Tangisku yang disebabkan sedihnya hatiku kerana terlalu banyaknya maksiatku kepada-Nya, dan terlalu sedikitnya ingatan dan pengabdianku kepada-Nya. Jika Dia mengampunkan aku dan menggantinya di akhirat nanti, adalah lebih baik dari kedua-dua mataku ini. Jika Dia tidak mengampunkan aku, buat apa mata di dunia tetapi akan dibakar di neraka nanti." Kata perempuan tua itu.

Saleh pun ikut menangis kerana sangat terharu mendengar hujjah wanita itu. "Wahai Saleh! Sudikah kiranya engkau membacakan sesuatu dari ayat Al-Quran untukku. Kerana aku sudah sangat rindu kepadanya." Pinta perempuan itu. Lalu Saleh membacakan ayat yang ertinya:

"Dan mereka tidak menghormati Allah dengan penghormatan yang semestinya." (Al-An'am: 91)

"Wahai Saleh, siapakah yang berkhidmat kepada-Nya dengan sebenarnya?" Kata perempuan itu lalu menjerit kuat-kuat dengan jeritan yang boleh menggoncangkan hati orang yang mendengarnya. Lalu dia jatuh ke bumi dan meninggal dunia ketika itu juga.

Pada suatu malam Saleh Al-Muri bermimpi berjumpa dengan perempuan tua itu dalam keadaan memakai baju yang sangat bagus. Dalam mimpi tersebut Saleh bertanya, "Bagaimana keadaanmu sekarang?"

Perempuan itu menjawab, "Alhamdulillah sangat baik, sebaik saat rohku dicabut, aku didudukkan di hadapan-Nya dan berkata, "Selamat datang wahai orang yang meninggal akibat terlalu sedih kerana merasa sedikitnya khidmatnya kepada-Ku."

Sumber : Khazanahilmiah.blogspot

4 comments:

 1. MasyaaALLAH, semoga saya dapat wpun sedikit daripada sifat wanita tua tu...

  ReplyDelete
 2. :-(

  :-(

  :-(

  dah lama tak nangis kerana mengingati dosa......

  ReplyDelete
 3. masya'Allah...bgitu besar pengorbanan seorg insan yg benar2 taubat kpdNYA...sungguh aku kagumi sikapnya...

  ReplyDelete
 4. umma-ali,
  Ya kak ... semoga kita semua dapat mencontohi sifat wanita itu. *walaupun sedikit*

  ^inas^,
  Kita mmg x pernah lari dari dosa. Sama ada sedar atau tidak. Bnyk2 istighfar, Insya-Allah ... Allah itu maha pengampun.

  ustazah dyLLa,
  Ya ustazah ... sangat2 kagum.

  ReplyDelete

Blog Widget by LinkWithin