Thursday, July 2, 2009

Pendakwah Dituntut Bersikap Lemah Lembut, & Sabar

ABU Burdah berkata: "Rasulullah mengutus ayahku, Abu Musa dan Muaz ke Yaman. Nabi bersabda: Mudahkanlah dan janganlah kamu menyukarkan, gembirakanlah dan jangan kamu menyusahkan dan bersedia sekatalah kamu." (HR Bukhari dan Muslim)
Dalam berdakwah ada tatacara yang perlu diamalkan supaya segala apa disampaikan menjadi ikutan. Antaranya, kita dilarang daripada menyukarkan manusia melakukan ketaatan kepada Allah.
Contohnya, ketika kita menjadi imam dalam solat, maka solat itu janganlah terlalu lama (panjang) kerana mungkin makmum yang ada bersama daripada mereka yang lemah, sakit atau sudah tua.

Nabi SAW juga menyuruh kita menggembirakan manusia bukan menjadikan mereka berasa benci dengan ajaran disampaikan. Oleh itu, kita hendaklah mendahulukan perkara menyedarkan manusia dan membangkitkan semangat mereka untuk melakukan kebaikan.

Jangan sekali-kali kita memberatkan dengan perkara berbentuk ancaman kerana ia akan menjauhkan masyarakat daripada agama dan kebenaran. Sebaliknya, jinakkan hati mereka dengan bertindak secara berhikmah kerana perubahan manusia kebiasaannya memakan masa dan melalui peringkat serta tahap tertentu bukan bersifat drastik atau melulu.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Permudahkanlah semua urusan dan jangan menyusahkannya, berilah khabar gembira dan janganlah membuat sesuatu yang menyebabkan orang lain lari.” (HR Al-Bukhari dan Muslim)

Islam adalah agama mudah dan senang diamalkan setiap golongan. Oleh itu, hendaklah ia dipermudahkan dan janganlah dijadikan sebagai bebanan. Umat Islam hendaklah sentiasa menyampaikan perkhabaran yang menggembirakan dan janganlah menimbulkan perkara membawa kepada kesulitan hidup.

Islam menuntut umatnya berdakwah ke jalan Allah dengan penuh hikmah serta bijaksana supaya ia diterima dengan mudah dan rela.
Firman Allah swt yang bermaksud: “Serulah (manusia) kepada jalan Tuhanmu dengan hikmah dan pelajaran yang baik dan bantahlah mereka dengan cara yang baik. Sesungguhnya Tuhanmu dialah yang lebih mengetahui siapa yang tersesat dari jalan-Nya dan Dia-lah yang lebih mengetahui orang yang mendapat petunjuk.” (An-Nahl, ayat 125)

Justeru, pendakwah perlu mempunyai sifat lemah lembut dan sentiasa menghiasi diri dengan sifat sabar walaupun terpaksa berdepan mereka yang menentang kerana dakwah melalui contoh yang baik adalah lebih berkesan.

Kewajipan sentiasa berlemah lembut turut ditekankan Rasulullah SAW dalam apa hal kerana kebajikan diharamkan bagi mereka yang tidak mempunyai sifat lemah lembut. Sabda Baginda yang bermaksud: “Barang siapa yang tidak memiliki sifat lemah lembut, maka diharamkan seluruh kebaikan bagi dirinya.” (HR Imam Muslim)

Sumber : Berita Harian

8 comments:

 1. alhamdulillah...satu perkongsian yang benar2 bermakna...terima kasih...:)

  ReplyDelete
 2. terima kasih atas perkongsian!

  ReplyDelete
 3. salam..tanpa kita sedar sebagai seorg ibu,kita juga merupakan pendakwah utk anak2 kita..skop dakwah bkn sekadar b'dakwah untuk org luar,tp utk diri sendiri dan keluarga..:D..mdh2an Allah bg saya kesabaran dlm mendakwahkan amar maaruf nahi mgkar ni expecially dlm fmly sndiri..:)

  ReplyDelete
 4. Salam ....

  LuQmAn NuL HaKiM BiN HaMzAH,
  Al-hamd. Semoga sama2 dpt manfaat

  iqbalsyarie,
  Sama-sama. Selalu2 lah mai sini ...

  karkunahmithali,
  Betul 3x. hiksss. Insya-Allah, sama2 kita doa semoga di beri tahap kesabaran yg tinggi ... :D

  ReplyDelete
 5. CuTeMiUt78,
  Sama-samalah kita berpesan2 pada kebaikan ;)

  ReplyDelete
 6. Assalamualaikum..yelah betullah komen karkunahmithali..kita nih pendakwah kepada anak2 dan family, saya selalu lupa dan posting ni peringatan utk saya yg sentiasa lupa nih..tq..

  p.s: selalu lupa diri bila tgh hot ngan anak2..

  ReplyDelete
 7. Wsalam wrt wbt, Kak izat ....
  *angguk kepala, tanda setuju* ;D

  ReplyDelete

Blog Widget by LinkWithin